Jak si vypěstovat zdravé a silné sazenice ?

 

Z našeho prvního příspěvku jste se mohli dozvědět, jak na výsev semen do volné půdy. Je potřeba ale upozornit, že ne všechny druhy zeleniny můžeme vysévat rovnou do záhonů a k těmto druhům se vážou dvě skupiny, které se nejprve vysévají do květináčků či sadbovačů a nechávají se vzejít v pařeništi, ve skleníku nebo doma. Proč tomu tak je? První skupině (př. fazol obecný/ fazol šarlatový) hrozí, že pokud ji nenecháte vyrašit, nezvládne nebezpečí mrazíků, které na jaře bývají. Druhá skupina zahrnuje choulostivé druhy zeleniny, které potřebují poměrně vysokou teplotu k vyklíčení, kterou jim ale půda brzy na jaře opět není schopná poskytnout. Do této skupiny patří lilky, okurky, papriky, melouny a rajčata. 

 

Foto_1 (1 of 1)_1

 

K výsevu semen doma potřebujete: 

  • sterilizovaný substrát, který by měl být vždy čerstvý. Nepožíváme hlínu ze zahrady protože může obsahovat zárodky plísní a jiných “škůdců”, které mohou semínka zahubit. 
  • sadbovače a květináčkyPro výsev se nejlépe hodí plastové sadbovače a květináčky, protože se po použití snadno vymývají a nedrží se v nich spory škodlivých hub, jak tomu může být u dřevěných výsevních bedýnek. Pokud chcete šetřit přírodu, můžete namísto květináčků využít již to, co doma máte, např. kelímky od jogurtů nebo margarínu, kde před nasypáním substrátu uděláte odvodňovací otvory.  
  • semínka rostlinek - ty nejkvalitnější najdete na našem e-shop

 Foto_12 (1 of 1)_1

 

Když se ze semínek začínají stávat rostlinky, neměli byste opomenout na jejich aklimatizaci. Pokud plánujete rostlinky pěstovat venku, určitě není dobré je hned přesadit na záhon. Z prvu nechte rostlinky odkryté/venku jen přes den a na noc je berte domů/zakrývejte. Za několik dní jim dopřejte čerstvý vzduch i přes noc. Nezapomínejte, že rostlinky v malých květináčích na sluníčku rychleji vysychají a potřebují tak častěji zalít. 

 

To je pro dnešní post vše. Doufám, že jsme Vám opět o něco blíže představili, jak se přiblížit a uskutečnit vypěstovaní vašich semínek. 

 

 

 P1022681

Zpět do obchodu