Sezóna pro balkonové pěstování je za dveřmi!

Připravte se! Sezóna pro balkonové pěstování je za dveřmi!

Balkonové pěstování bylo pár let jediný způsob, jak jsem se mohla při studentském životě v Praze realizovat v zahradničení. Jedlá balkonová džungle poskytovala v horkých letních dnech příjemné místo pro relaxaci i kávu po obědě.

Nejlépe se v truhlících na balkoně osvědčily mangoldy, nízká cherry rajčata, tyčková rajčata a baby papriky. Na jaře pak před hlavními plodinami ještě rukola, špenát, hrášek a lichořeřišnice. Při brouzdání starými fotkami jsem pokaždé překvapená, kolik jsme toho na tak malé ploše zvládli vypěstovat, a tak se dnes pokusím s Vámi kousek tohoto dobrodružství a naše zkušenosti sdílet.

41

 Pokud byste si chtěli také takový malý ráj na zemi vytvořit, začít můžete klidně hned!

Prvotně bych Vám doporučila se poohlédnout po květnících. Můžete sáhnout po nových anebo použitých od rodičů, z druhé ruky na Bazoši nebo Facebookovém Marketplace. Do truhlíků plním směs rašeliny, zahradnického kompostu a jílovité půdy, která dobře váže vodu. Letos budeme do nádob zkoušet přidávat také symbivit – mykorhizní houby, které pomáhají proti vysychání. Při balkonovém pěstování je voda to nejdůležitější, čemu je potřeba věnovat pozornost, aby Vám rostliny na sluníčku nevyschnuly.

1

Jelikož na balkon nepotřebujete mnoho rostlin, bude snadné si je vypěstovat doma na parapetě nebo stolku u okna. Zvolte však takové místo, kam dopadá nejvíce světla – nejlépe okno směřující na jih. Semínka paprik, rajčat a bazalky vyséváme na konci února po 2-3 kusech na jeden květináček. Když mají rostlinky 3 pravé listy, buďto je rozesadíme nebo odstraníme nejslabší rostliny, aby zbyly pouze 1-2 kusy těch nejsilnějších a měli tak dostatek prostoru.

Na konci dubna začínám sazenice otužovat a zvykat na přímé sluneční světlo a povětrnostní podmínky venku. Alespoň týden je každý den vytáhnu na pár hodin na balkon – jejich nové stanoviště. Na noc je zase schovám dovnitř. Když jsou rostliny otužilé, můžeme je přesadit do jejich finálních truhlíků přímo na balkon. Pak už jen chodíme zalívat, občas přihnojíme kapalným organickým hnojivem a kocháme se, jak nám vše krásně roste.

Přirozenou otázkou nyní je, co se tedy konkrétně osvědčilo pro pěstování v truhlících.

 

Mými favority z naší nabídky teplomilných zelenin které předpěstovávám ze sazenic jsou:

Žluté Balkonové rajče Venus

Červené balkonové rajče

Vilma Paprika

Hamík Paprika

PCR Bazalka Salátová

 

Z chladnomilných a mrazuvzdorných zelenin, které můžete přesadit na balkon i bez otužování již v březnu pak:

 

Špenát Matador Mangold Bright Lights

Salát – všechny druhy

Rukola Roketa

Hrášek cukrový raný Carouby

Kedlubny (všechny odrůdy)

Brokoice Apolena

 

Příště se můžete těšit na více fotografií ze zakládání balkonu a přípravy sazeniček.

3

9

8 

2

6

7

 

 

 

Zpět do obchodu