Výsev zeleniny a bylinek na záhon!

 fleece na sazenicích salátu

Listovat pestrobarevným katalogem semen a sadby je pro zahradníka ta nejmilejší zábava za dlouhých zimních večerů.
Když jsme přemýšleli, jak bychom Vám mohli zpříjemnit nákup na našem e-shopu a zároveň Vám i třeba předat něco z našich zkušeností, zrodil se nápad na tento blog. Je nám totiž jasné, že správný výběr semínek a správný postup pěstování,
má zásadní vliv na to, kolik se nám toho na zahradě urodí. 
 

Než vůbec začnete přemýšlet nad tím, jak správně zasadit semínka do volné půdy, měli byste si udělat "plán" toho, co chcete pěstovat a v jakém množství. Řekněme, že byste si měli udělat takový nákupní seznam. Na obalu máme důležité informace, které nám pomůžou zorientovat se v možnostech, jak dané semínko zasadit. Nejčastěji zadní strana obalu obsahuje informace:

  • kdy vyséváme 
  • jak hluboko
  • jestli je potřeba dané semínko předpěstovat 
  • a kdy jej sklízíme. 

Všechny tyto informace jsou pro začátečníka důležité a vůbec bychom se nebáli si je poznamenat k plánu, který jste si vytvořili. 

Potom už přichází konečně to, na co se všichni těšíme - příprava půdy na výsev. Semínko potřebuje k vyklíčení vodu, teplo a vzduch, takže půda musí být vlhká, nepříliš chladná a semeno se nesmí zasít příliš hluboko. Na jaře vyséváte do půdy, kterou jste na podzim či v zimě zryli a pohnojili. Nemusíte se však bát, pokud jste tak neučinili. Nikdy není pozdě začít a půdu si můžete díky hnojivům připravit na pěstování i na jaře. Pro výsev semen uděláte motykou rovnou rýhu. Pokud si nejste jistí, že byste zvládli rovnou rýhu, doporučuje se mezi dva kolíky na každém konci záhonu natáhnout provázek. Doporučujeme pracovat v jednotlivých kratších tazích, než abyste motyku táhli bez přerušení přes celý záhon. Rýhu vyryjte spíše mělčí, začátečníci často dělají chybu, že sejí příliš hluboko a semena nemůžou vyklíčit. Pokud chcete být však přesní, doporučujeme se řídit instrukcemi na obalu. 

 

Těšíme se na Vaší odezvu a pokud máte i vy nějaké tipy, nenechávejte si je pro sebe a podělte se o ně s námi! 

Vendy 

 

Zpět do obchodu