Jak množíme rajčata a papriky?

Na naší farmě již sezóna začala! Máme plné ruce práce s přípravou záhonů, rozvážením vyzrálého kompostu na naše permanentní záhony a také s budováním nového fóliovníků.

Mimo jiné nás zaměstnávají výsevy mnoha druhů různých zelenin, jako jsou například lilky, saláty a další. V neposlední řadě přichází s druhou polovinou března ideální čas na výsev rajčat. Pojďte se s námi podívat na to, jak to u nás děláme!

 2_1

1. Naplňte zhruba 9 cm vysoký květináč jemným výsevním substrátem.

2. Na povrch substrátu nasypte několik semen a poté je zakryjte tenkou vrstvou kompostu přibližně o výšce 5 mm. Následně vše přitlačte, aby semena měla dobrý kontakt se zeminou.

3. Zalévejte velmi jemnou konví s růžicí či rosením a dávejte pozor, aby se semena nevyplavila. 

4. Umístěte květináč se semínky na teplé místo. Můžete použít elektrická LED světla nebo slunný parapet nad radiátorem. Semena nejlépe klíčí při stálé teplotě 20-30 °C. Počítejte s tím, že pokud je v noci chladno, budou klíčit déle.

5. Jakmile semenáčky vzejdou, můžete je přepíchnout do sadbovačů nebo květináčů v závislosti na Vašich prostorových možnostech. Pokud použijete sadbovače, může se stát, že budete rostliny znovu přesazovat do květináčů, jakmile dosáhnou výšky 4 cm.

6. Papriky a rajčata vždy udržujte dobře zavlažené, ale dávejte pozor, abyste je nepřelévali - to platí zejména pro chilli papričky. Kompost by měl být vlhký jako vláčný čokoládový koláč. Pokud bude příliš vlhký, budou Vaše rostliny trpět.

7. Jakmile pomine riziko mrazů, pravděpodobně kolem poloviny května, můžete rostliny vysadit na slunné chráněné místo nebo pod přístřešek. Pokud je chladné počasí, prospějete jim přikrytím bílým zahradnickým fleecem.

 

4_1

3_1

5_1

 

Zpět do obchodu