5 super ranných zelenin, které lze vysít již v zimě

 

Pro zahradníky může toto období představovat  frustrující část roku. Stále zbývá několik týdnů, než oficiálně začne pěstitelská sezóna. Pokud už, stejně jako my, toužíte po čerstvé domácí zelenině. Máme pro Vás dobré zprávy. Existují zeleniny, které lze vysít již od pozdní zimy. Díky tomu si můžeme pomoci k podstatnému náskoku v začátku sezony. 

 
1. Hráškové výhonky 

Hrášek klíčí v rozmezí od 4 do 20 stupňů Celsia, což z něj tvoří flexibilní a super jednoduchou plodinu. Pěstování hrášku pro výhonky je snadný způsob, jak během několika týdnů získat první čerstvou domácí zeleninu. Hrachové výhonky chutnají snad ještě lépe než samotný hrášek a jsou plné živin.  

Vyberte si silnou, vysoce rostoucí odrůdu, která poskytne bujný růst listů. Semena vyséváme do skleníku nebo pařeniště.
Zasazený hrách zakryjeme netkanou textilií, která mladé výhonky ochrání před mrazem.
 Výhonky stříháme těsně nad druhou sadou listů, čímž zaručíme, že nám obrostou.   

 

vyhonky hrasek

2. Saláty 

Saláty lze vysévat do skleníku, do  chladného rámu nebo pod kryty již koncem zimy. Sazeničky si můžeme předpěstovat také doma, ale před umístěním ven je musíme otužit. Rostliny rozpichujte alespoň 25 cm od sebe, aby měly dostatek prostoru. Z každé rostliny sbírejte vždy jen několik okrajových listů, abyste rostlinu nevyčerpali. Mezi další raně rostoucí saláty patří orientální listy, jako je mizuna a hořčice, koriandr, polníček a masité listy pak choie. 

 

mladý salát

3. Zelí 

Začít se zelím takto brzy v sezóně má své výhody. Slimáci jsou ještě zalezlí a začátkem léta si užijete řez listů bohatých na vitamíny – daleko před jarním zelím. 

Jako u každé raně seté zeleniny vybírejte odrůdy vhodné k setí v chladnějším počasí. Vysévejte do modulových táců a poté vysaďte. Jakmile se mladé rostliny usadí, obvykle do čtyř až šesti týdnů. Rozpichujeme 22 cm od sebe. 

Zelí pod fleecemsazenice zelí_1

 
4. Špenát 

Špenát můžeme vysévat pod kryt od konce zimy. Tato plodina je napěchovaná vitamíny, hořčíkem a železem, díky čemuž je cennou plodinou pro zdraví s výtečnou sladkou chutí. 

Vysévejte do skleníků či jiných krytů. Když rostliny na jaře začnou růst o něco bujněji, můžete otrhávat i několik listů z každé rostliny najednou, což umožní rychlé dorůstání náhradních listů. Tímto způsobem si užijete až několik sklizní z každé rostliny. 

5. Jarní cibulka 

Odolné odrůdy jarní cibulky lze vysévat přímo do půdy. Semena vysévejte řídce do řádků ve vzdálenosti 15 cm. Semenáčky by neměly potřebovat probírku, pokud jsou vysety dostatečně daleko od sebe. 

Umístěte na vyseté cibulky netkanou textilii, abyste je chránili před povětrnostními podmínkami. V závislosti na místním klimatu a počasí budou první cibulky připraveny ke sklizni v polovině jara, kdy většina zahrádkářů teprve začíná uvažovat o jejich výsevu. 

sazenice cibulky


Ochrana proti mrazu  

Ve většině případů budete muset svým raným semenáčkům nabídnout nějakou formu ochrany proti chladu – zejména v horských oblastech. Hlavní prioritou je zvýšit teplotu půdy dostatečně vysoko pro úspěšné vyklíčení a zároveň zabránit nejhorším mrazům. 

Skleníky a obručové foliovníky velmi účinně zachycují teplo, díky čemuž jsou o několik stupňů teplejší než jejich okolí, zejména za slunných dnů. Vytvářejí mikroklima, které je minimálně o měsíc napřed. Sazenice zakryjte bublinkovou fólií nebo zahradnickým rounem (netkaná bílá textilie), abyste přes noc zadrželi denní teplo. 

Mladé rostliny pěstované v květináčích nebo modulech doma, se budou muset aklimatizovat na nižší teploty, než budou vysazeny ven. Otužování provádějte v průběhu minimálně jednoho týdne, abyste sazenice připravili na výsadbu ven. 

Při vysazení venku, budou stačit řadové tunely, zvonce nebo zahradnickou netkanou textilii jenž pomůže zvýšit teplotu růstu natolik, aby se dařilo i nově vysazené nebo přímo vyseté zelenině.  

fleece na sazenicích salátu

Závěrem

Není důvod odkládat setí až na jaro. Vytvořete si náskok a můžete sklízet čerstvou zeleninu již týdny před ostatními. Podělte se s námi o Vaše zkušenosti pěstování velmi ranné zeleniny na instagramu či facebooku a inspirujte také své okolí k pěstování lokálního, zdravého a chutného jídla! 

 

8 Ledna 2021, autor: Vendula Donátová  

 

Aljašský studený rám

Zpět do obchodu