🎃 Dýně v kuchyni: která je pro jaký recept?
Když přijde podzim, na zahrádkách se objevují nádherné dýně všemožných tvarů, barev a velikostí. Ale ne každá dýně je „na všechno“ — některé se hodí spíše do polévek, jiné se krásně pečou nebo nákypou, některé se dají kandovat nebo použít jako základ na sladké dezerty.
V Semínkárně nabízíme pestrou paletu odrůd. Zde je přehled nejzajímavějších odrůd a tipů, jak je kuchyňsky využít:
Doporučení odrůd podle použití v kuchyni
Na polévku, pyré, krémy
-
Butternut Liscia – jemná máslová chuť, měkká textura, výtečná na husté dýňové krémy nebo polévky.
-
Marina di Chioggia BIO – sladší linka, výborně se rozvaří, krásně se hodí do mixovaných krémových polévek.
-
Muscade de Provence BIO – aromatická, poměrně sladká; polévka s trochou krému bude delikátní.
Sladké pečení, koláče, dorty
-
Patidou Sweet Dumpling BIO – menší tvary, mozaika pruhů, sladká dužina. Perfektní na pečení na kostky nebo jako náplň do koláče.
-
Greenwich Zelené Hokkaido BIO – pevnější dužina, vhodné i na koláče nebo na zapékané dezerty.
-
Goliáš – velkoplodá, doporučujeme část usušit nebo udělat jako dýňové pyré, které pak může být základ pro dort.
Nákypy, gratiny, zapékané pokrmy
-
Dýně zeleninová Špagetová – po upečení se „vlákna“ oddělí a způsobí efekt špaget; skvělá do zapékaných směsí s bešamelem, sýrem, zeleninou.
-
Connecticutských polí – masivní a šťavnatá; lze krájet na plátky a zapékat s bylinkami a sýrem.
-
Tom Fox – obdobně jako Goliáš, silnější kusy lze použít do vrstvených zapékaných pokrmů.
🎃 Dekorace
-
Jack O’ Lantern (Halloween) – primárně dekorativní odrůda; lze použít dužinu do pečení nebo polévek, ale většinou se pěstuje kvůli tvaru.
-
Futsu Black Rinded BIO – tmavá slupka, zajímavý vzhled; jako dekorace i pro kuchyňské experimenty – dužina střední kvality na pečení i polévku.
Jak kombinovat dýni i více odrůd v sezóně
-
Pokud máte na zahradě prostor, vysaď Butternut i Špagetovou – budete mít univerzální zálohu pro polévky i zapékání.
-
Menší dýně jako Patidou mohou být i jako „degustační testery“, které ochutnáte hned po sklizni.
-
Při zpracování doporučujeme část dýně udělat pyré (vyvařit a rozmixovat) a pak zamrazit — v zimě se hodí jako základ pro koláče, polévky i kaše.
.png)