Dýně v kuchyni

🎃 Dýně v kuchyni: která je pro jaký recept?

Když přijde podzim, na zahrádkách se objevují nádherné dýně všemožných tvarů, barev a velikostí. Ale ne každá dýně je „na všechno“ — některé se hodí spíše do polévek, jiné se krásně pečou nebo nákypou, některé se dají kandovat nebo použít jako základ na sladké dezerty.

V Semínkárně nabízíme pestrou paletu odrůd. Zde je přehled nejzajímavějších odrůd a tipů, jak je kuchyňsky využít:

Doporučení odrůd podle použití v kuchyni

Na polévku, pyré, krémy

  • Butternut Liscia – jemná máslová chuť, měkká textura, výtečná na husté dýňové krémy nebo polévky.

  • Marina di Chioggia BIO – sladší linka, výborně se rozvaří, krásně se hodí do mixovaných krémových polévek.

  • Muscade de Provence BIO – aromatická, poměrně sladká; polévka s trochou krému bude delikátní.

Sladké pečení, koláče, dorty

  • Patidou Sweet Dumpling BIO – menší tvary, mozaika pruhů, sladká dužina. Perfektní na pečení na kostky nebo jako náplň do koláče.

  • Greenwich Zelené Hokkaido BIO – pevnější dužina, vhodné i na koláče nebo na zapékané dezerty.

  • Goliáš – velkoplodá, doporučujeme část usušit nebo udělat jako dýňové pyré, které pak může být základ pro dort.

Nákypy, gratiny, zapékané pokrmy

  • Dýně zeleninová Špagetová – po upečení se „vlákna“ oddělí a způsobí efekt špaget; skvělá do zapékaných směsí s bešamelem, sýrem, zeleninou.

  • Connecticutských polí – masivní a šťavnatá; lze krájet na plátky a zapékat s bylinkami a sýrem.

  • Tom Fox – obdobně jako Goliáš, silnější kusy lze použít do vrstvených zapékaných pokrmů.

🎃 Dekorace

  • Jack O’ Lantern (Halloween) – primárně dekorativní odrůda; lze použít dužinu do pečení nebo polévek, ale většinou se pěstuje kvůli tvaru.

  • Futsu Black Rinded BIO – tmavá slupka, zajímavý vzhled; jako dekorace i pro kuchyňské experimenty – dužina střední kvality na pečení i polévku.

Jak kombinovat dýni i více odrůd v sezóně

  • Pokud máte na zahradě prostor, vysaď Butternut i Špagetovou – budete mít univerzální zálohu pro polévky i zapékání.

  • Menší dýně jako Patidou mohou být i jako „degustační testery“, které ochutnáte hned po sklizni.

  • Při zpracování doporučujeme část dýně udělat pyré (vyvařit a rozmixovat) a pak zamrazit — v zimě se hodí jako základ pro koláče, polévky i kaše.